Čech Kreuziger nebude štartovať na Okolo Poľska, UCI ho suspendovala

02.08.2014 Celý región

Zürich 2. augusta (TASR) - Disciplinárna komisia Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) dočasne suspendovala českého jazdca Romana Kreuzigera. Dôvodom trestu sú nezrovnalosti v jeho biologickom pase. Kreuziger sa tak ako jeden z lídrov stajne Tinkoff-Saxo nezúčastní na pretekoch Okolo Poľska, ktoré začínajú v nedeľu v Gdaňsku.

UCI vo vyhlásení na svojom oficiálnom webe uviedla, že podľa všetkého budúce výsledky Kreuzigera "budú pravdepodobne ovplyvnené údajným porušením dopingových pravidiel".

Rozhodnutie disciplinárnej komisie kritizoval jeho tím Tinkoff-Saxo. "Nechápeme načasovanie verdiktu. Jazdec aj tím boli informovaní necelých 24 hodín pred štartom pretekov Okolo Poľska. Suspendácia nie je založená na dôkazoch a faktoch, iba na osobných názoroch členov disciplinárnej komisie UCI," uviedol tím vo svojom stanovisku.

Biologický pas je jedným z nástrojov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) v boji proti dopingu v športe. Na rozdiel od klasických testov, ktoré skúmajú okamžité hodnoty nepovolených látok v tele športovca, biologické pasy fungujú na princípe dlhodobého sledovania hodnôt v krvi a moči.
 

Vyberte región